
Merk jij tijdens je zoektocht naar een geschikte woning in Spanje dat aanbieders verschillende oppervlaktes gebruiken voor dezelfde woning? Dan kan dit nogal eens wat verwarring opleveren, want welke oppervlakte moet je nu precies aanhouden en waarin zit het verschil? Dat en meer gaan we je in dit blogartikel haarfijn uitleggen, zodat je precies weet wat je de volgende keer van de woning kunt verwachten.
Welke aanduidingen worden gebruikt?
Over het algemeen worden er in Spanje drie verschillende methodes gebruikt om de oppervlakte van een woning te berekenen. Dit zijn de bebouwde oppervlakte, de bruikbare oppervlakte en de oppervlakte van gemeenschappelijke elementen. Hieronder leggen we je het verschil tussen deze oppervlaktes uit:
Bebouwde oppervlakte
De bebouwde oppervlakte wordt berekend door de totale oppervlakte van de constructie te berekenen. Dit houdt in dat alle bouwkundige elementen meegenomen worden in de berekening van de oppervlakte. Dit een methode die door veel makelaars in Spanje wordt gehanteerd. De bebouwde oppervlakte verschilt van de bruikbare oppervlakte.
Bruikbare oppervlakte
De bruikbare oppervlakte wordt berekend door de beschikbare ruimte berekenen. Dit houdt in dat de bouwkundige elementen, zoals bijvoorbeeld muren, niet worden meegerekend. De bruikbare oppervlakte geeft weer hoeveel ruimte je hebt om ‘vrij’ te bewegen. In de praktijk kan deze oppervlakte al snel 10% tot 15% lager uitvallen dan de bebouwde oppervlakte.
Oppervlakte van gemeenschappelijke elementen
Deze laatste berekening van de oppervlakte is enkel en alleen toepasbaar op woningen waarbij je gebruik kunt maken van gemeenschappelijke ruimtes. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan opbergruimte of een gezamenlijk zwembad. Als koper van de woning ben je namelijk mede-eigenaar van deze ruimtes en dus wordt dit bij de oppervlakte van je woning opgeteld.
Tuinen, patio’s en terrassen
Naast de bovengenoemde oppervlaktes hebben veel woningen in Spanje ook buitenruimtes. Deze ruimtes kunnen echter niet altijd volledig bij de oppervlakte van de woning opgeteld worden. Er worden namelijk de volgende gegevens gehandhaafd:
- Gesloten oppervlaktes – 100% meegenomen in de berekening
- Een oppervlakte is gesloten wanneer deze minimaal over aan drie zijden is afgesloten. Er mag één zijde open zijn.
- Open ruimtes – 50% meegenomen in de berekening
- Oppervlaktes met minder dan drie gesloten wanden.
- Terrassen, balkons en overdekte veranda’s – 50% meegenomen in de berekening
Het vergelijken van woningen
Nu dat je meer weet over de aanduidingen van de woonoppervlaktes is Spanje zal je merken dat het makkelijk zal worden om woningen met elkaar te vergelijken. Mocht je niet direct kunnen zien hoe de oppervlakte van een woning is berekend kan je altijd contact opnemen met de woningaanbieder. Zij kunnen je hier meestal namelijk meer over vertellen.