
De Siësta is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Dit komt erop neer dat winkels en bedrijven in de middag gesloten zijn. Een groot gedeelte van deze bedrijven houdt de deuren van 14:00 tot 17:00 gesloten. Tijdens deze momenten zijn werknemers vrij om te doen wat ze willen. Sommige besluiten om een middagdutje te houden, maar ook gaan velen sporten of gewoon wat tijd aan zichzelf besteden.
Het ontstaan van de Siësta
Het ontstaan van dit fenomeen gaat eeuwen terug en om precies te zijn naar de elfde eeuw. Hoewel er meerdere verhalen in het rond gaan wordt er over het algemeen aangenomen dat dit fenomeen is ontstaan in het dorpje San Benito. Hier woonden toentertijd Romeinen en zij telden de uren vanaf zonsopkomst. Hieruit bleek dat het zesde uur ongeveer het middaguur was en dit uur werd dan ook ‘la sexta hora’ genoemd. Tijdens dit middaguurtje vonden zij dat iedereen rust verdiende. Ze merkten dat mensen meer energie overhielden door ’s middags even te rusten en al snel namen meerdere (klooster)gemeenschappen dit over. Uiteindelijk veranderde de naam in de loop der jaren van ‘la sexta hora’ in Siësta em inmiddels is dit een onmisbaar onderdeel van de Spaanse cultuur geworden.
De huidige situatie
Tegenwoordig is de Siësta meer dan een uurtje rust in de middag. Veel winkeliers en bedrijven houden hun vestigingen in de middaguren namelijk gesloten. Dit heeft dan ook meerdere redenen. Ten eerste is het in de zomer in veel Spaanse regio’s gewoon te warm om te werken en klanten tijdens deze tijden zijn dan ook schaars. Toeristen stuitten vaak op gesloten deuren, aangezien zij immers niet gewend zijn aan dit fenomeen. Daarnaast vinden Spanjaarden het heerlijk om ’s middags uitgebreid te eten. Tijdens de Siësta wordt er door de meesten dan ook warm gegeten. ’s Avonds wordt er vaak gekozen voor kleinere hapjes.
De toekomst
Toch merken we dat het aantal bedrijven en winkels dat een Siësta houdt langzaam aan het verminderen is. Ook in Spanje groeit de economie namelijk en met de intrede van grote multinationals in het land is rust in de middag steeds minder vanzelfsprekend. Daarnaast vinden veel werknemers het minder fijn om ’s avonds nog door te moeten werken. In 2017 is er in Barcelona dan ook een overeenkomst getekend die een einde moet betekenen aan de Siësta in Catalonië. Hierdoor worden de werkdager korter en wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om samen te werken met andere Europese bedrijven. Tot op heden is echter nog niets veranderd en de toekomst van de Siësta is op dit moment dan ook nog onbekend.